ΜΠΕΝΕΛΟΥΞ - ΤΑΞΙΔΙ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ | 7 ΗΜΕΡΕΣ

Τιμή από: €659,00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΚΕΤΟΥ

 • Πακέτο: ΕΥΡΩΠΗ
 • Προορισμός: ΒΕΛΓΙΟ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
 • Μεταφορά: Αεροπορικώς
 • Διατροφή: Πρωινό
 • Ημέρες: 7
 • Αναχωρήσεις: 17.07, 31.07, 14.08, 21.08, 21.09, 26.10

Πάρκο Έφτελινγκ

Ολλανδία – Βέλγιο – Λουξεμβούργο με διαμονή και στην παραμυθένια Μπρυζ και επίσκεψη στην κοιλάδα του Ουρθ με τα μεσαιωνικά χωριά

H Μπενελούξ (Benelux) ήταν μια οικονομική ένωση στη δυτική Ευρώπη που περιελάμβανε τρεις γειτονικές χώρες, το Βέλγιο (België), την Ολλανδία (Nederland) και το Λουξεμβούργο (Luxemburg). Το όνομα διαμορφώθηκε από τα αρχικά του ονόματος της κάθε χώρας-μέλους και δημιουργήθηκε για την τελωνειακή τους ένωση, χρησιμοποιείται όμως και σήμερα με έναν γενικότερο τρόπο.
Με το ταξίδι μας αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις τρεις αυτές χώρες της Ευρώπης, με τις γραφικές πόλεις τους, την πανέμορφη ύπαιθρο και την ανθηρή τους οικονομία.

 

 

HIGHLIGHTS
➢ Διαμονή στην παραμυθένια Μπρυζ
➢ Επίσκεψη και ξενάγηση στην Πόλη του Λουξεμβούργου
➢ Ολοήμερη εκδρομή κατά μήκος του ποταμού Ουρθ, με την καταπράσινη κοιλάδα και τα μεσαιωνικά χωριά στο νότιο Βέλγιο
➢ Ξεναγήσεις στην όμορφη Ουτρέχτη και το άγνωστο διαμάντι του Χέρτογκενμπος

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Απευθείας τέλειες πτήσεις με KLM, με πρωινή αναχώρηση και βραδινή επιστροφή.
 • Διαμονή στην παραμυθένια Μπρυζ, μία από τις πιο γραφικές πόλεις της Ευρώπης, που συνήθως είναι <<καταδικασμένη>> να τη γνωρίζουμε μόνο με ημερήσιες εκδρομές.
 • Ένα ξεχωριστό ταξίδι με τέλειες πτήσεις που θα μας γνωρίσει την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, με πλούσιες ξεναγήσεις και επισκέψεις στα σημαντικότερα μνημεία και τα αξιοθέατα της πόλης που επισκεπτόμαστε, για να απολαύσετε αυτό το ταξίδι έτσι όπως μόνο το Versus Travel σχεδιάζει και πραγματοποιεί, δίνοντας έντονη χροιά στο πολιτιστικό στοιχείο
 • 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία 4*

 • Ξενάγηση σε Άμστερνταμ, Χάγη, Ρότερνταμ.
 • Διαμονή στη Χάγη και στο Μάαστριχτ.

 • Επίσκεψη στο υπέροχο θεματικό πάρκο Έφτελινγκ.

 • Επίσκεψη και ξενάγηση στην Πόλη του Λουξεμβούργου, την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου.
 • Ολοήμερη εκδρομή κατά μήκος του ποταμού Ουρθ, με την καταπράσινη κοιλάδα και τα γραφικά χωριά, στο νότιο Βέλγιο.
 • Επίσκεψη και ξενάγηση στην Ουτρέχτη και το Χέρτονγκενμπος.

 • Την εκδρομή συνοδεύει έμπειρος Έλληνας αρχηγός-συνοδός.
 • Προσοχή: οι φόροι των πόλεων, των ξενοδοχείων, καθώς και τα φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται στην τελική τιμή και δεν πληρώνονται τοπικά όπως συνήθως.

ΠΤΗΣΕΙΣ

Αριθμός Πτήσης

KL 1572

KL 1581

Ημερομηνία Πτήσης

17/07/2019

23/07/2019

Διαδρομή ( από -> πρός )

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΑΘΗΝΑ

Ωρα αναχώρησης

06:00

20:55

Ωρα άφιξης

08:30

01:10

Αριθμός Πτήσης

KL 1572

KL 1581

Ημερομηνία Πτήσης

14/08/2019

20/08/2019

Διαδρομή ( από -> πρός )

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΑΘΗΝΑ

Ωρα αναχώρησης

06:00

20:55

Ωρα άφιξης

08:30

01:10

Αριθμός Πτήσης

KL 1572

KL 1581

Ημερομηνία Πτήσης

21/09/2019

27/09/2019

Διαδρομή ( από -> πρός )

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΑΘΗΝΑ

Ωρα αναχώρησης

06:00

20:55

Ωρα άφιξης

08:30

01:10

Αριθμός Πτήσης

KL 1572

KL 1581

Ημερομηνία Πτήσης

21/08/2019

27/08/2019

Διαδρομή ( από -> πρός )

ΑΘΗΝΑ – ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΑΘΗΝΑ

Ωρα αναχώρησης

06:00

20:55

Ωρα άφιξης

08:30

01:10

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η     ημέρα:     Αθήνα/Θεσσαλονίκη/Λάρνακα     – Άμστερνταμ (ξενάγηση) – Χάγη (ξενάγηση) Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και απευθείας πτήση για το Άμστερνταμ. Με την άφιξή μας στην ολλανδική πρωτεύουσα ξεκινάμε τη γνωριμία μας με την πόλη. Θα   κάνουμε   την   ξενάγησή   μας   σ’   αυτή   την κοσμοπολίτικη           ευρωπαϊκή                    πρωτεύουσα.    Σας προτείνουμε   μία   κρουαζιέρα   στα   κανάλια   που διασχίζουν  την  πόλη.  Στη  συνέχεια  αναχωρούμε οδικώς για τη Χάγη. Άφιξη και πρώτη γνωριμία με την πόλη.  Κατόπιν,  μεταφορά  και   τακτοποίηση  στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

2η  ημέρα:  Χάγη  –  Ντελφτ  –  Ρότερνταμ  –  Πάρκο

Έφτελινγκ – Χάγη

Η Χάγη είναι μια πανέμορφη πόλη που αποκτά τους δικούς της φανατικούς φίλους ανάμεσα στο διεθνές ταξιδιωτικό κοινό. Σήμερα το πρωί λοιπόν θα συνεχίσουμε την ξενάγησή μας στην Χάγη, εφόσον αυτή δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί κατά την προηγούμενη μέρα, και εν συνεχεία αναχωρούμε για το γειτονικό Ντελφτ και το Ρότερνταμ. Η πόλη του Ρότερνταμ υπήρξε από εκείνες τις πόλεις που πλήρωσαν βαρύ τίμημα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με μεγάλο μέρος της να καταστρέφεται από τους ναζιστικούς βομβαρδισμούς. Εντούτοις, η πόλη σήμερα, παρότι θυμάται τις δύσκολες εκείνες ημέρες μέσω αρκετών μνημείων, ξεχωρίζει για το χρώμα της και την χαρούμενη προσωπικότητά της. Κατόπιν θα επισκεφθούμε το θεματικό Πάρκο Έφτελινγκ, ένας ολόκληρος κόσμος γύρω από το θαυμαστό σύμπαν των παραμυθιών, που δεν χρειάζεται να είναι κανείς… παιδί για να τον λατρέψει! (είσοδος δεν περιλαμβάνεται). Επιστροφή στη Χάγη. Διανυκτέρευση.

 

3η ημέρα: Χάγη – Αμβέρσα – Μπρυζ (ξενάγηση) Πρωινή  αναχώρηση  από  τη  Χάγη  με  τελικό  μας προορισμό   την   πόλη   της   Μπρυζ,   στο   Βέλγιο. Καθοδόν  θα  κάνουμε  μια  σύντομη  στάση  στο παγκοσμίου φήμης    λιμάνι της      Αμβέρσας (Antwerpen-Anvers) και το ιστορικό κέντρο της πόλης με τα εντυπωσιακά κτίρια των ναυτιλιακών εταιριών του     Μεσαίωνα.         Κατόπιν   συνεχίζουμε           για      την παραμυθένια Μπρυζ. Άφιξη και ξενάγηση στην πόλη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δούμε τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης, όπως το πάρκο με τη Λίμνη της Αγάπης, το νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη που είναι το παλαιότερο στην Ευρώπη, τον ναό της Παναγίας, το ναό του Ιερού αίματος, το μέγαρο των αρχόντων, τη γέφυρα του Αγίου Βονιφάτιου, τους κήπους του Arends, το κολέγιο της Ευρώπης, το πρώτο χρηματιστήριο του κόσμου και το ιστορικό κέντρο, ένα μοναδικό στολίδι της πόλης. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση στην Μπρυζ.

 

4η ημέρα: Μπρυζ – Γάνδη – Μπρυζ

Πρωινό και αναχώρηση οδικώς για την πόλη της Γάνδης (Gent-Gand) όπου θα δούμε το Διοικητήριο, θα επισκεφθούμε τον καθεδρικό ναό του Saint Bavo, με έργα του Ρούμπενς, του Ιερώνυμου Μπος και το υπέροχο τρίπτυχο που αποδίδεται στους αδερφούς Βαν Άικ. Θα δούμε, επίσης, το κάστρο των ιπποτών και θα γνωρίσουμε την πόλη, που κατά τον Μεσαίωνα υπήρξε ένα σπουδαίο εμπορικό σταυροδρόμι της Ευρώπης. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στη Μπρυζ και ελεύθερος χρόνος για περισσότερες βόλτες με τον αρχηγό μας. Διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα: Μπρυζ – Βρυξέλλες (ξενάγηση) – Μάαστριχτ

(ξενάγηση)

Μετά το πρωινό μας θα αναχωρήσουμε για τις Βρυξέλλες (Ville de Bruxelles/Stad Brussel). Στα περίχωρα της πόλης θα θαυμάσουμε το Ατόμιουμ, τη Mini Europe με τα κυριότερα αξιοθέατα της Ευρώπης σε μινιατούρα σε κλίμακα 1/12, τα βασιλικά παλάτια του Laken και τον ομώνυμο βασιλικό ναό, τον γιαπωνέζικο πύργο, την κινέζικη παγόδα. Στη συνέχεια θα δούμε την κεντρική πλατεία Grand Place, μία από τις εντυπωσιακότερες πλατείες της Ευρώπης, το πασίγνωστο αγαλματάκι Manneken Pis, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό παιδάκι που ουρεί και λέγεται ότι πρόκειται για τον γιο ενός δούκα που ουρεί πάνω από τα στρατεύματα των εχθρών πριν από μια μάχη.- Θα δούμε επίσης την πλατεία Grand Sablon με τον ομώνυμο γοτθικού ρυθμού ναό της Παναγίας, το Εθνικό Ωδείο, το Δικαστικό Μέγαρο, το Μουσείο Καλών Τεχνών, τη Βασιλική πλατεία με τα Ανάκτορα, το Ευρωκοινοβούλιο και την Αψίδα του Θριάμβου. Θα συνεχίσουμε για την πόλη του Μάαστριχτ (Maastricht), μία από τις παλαιότερες ολλανδικές πόλεις (οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι είναι η παλαιότερη, ενώ οι κάτοικοι της πόλης Ναϊμέγκεν κρατούν αυτό τον τίτλο για τη δική τους πόλη). Σύντομη ξενάγηση στην πόλη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: Μάαστριχτ – Κοιλάδα Ουρθ (Ντυρμπύ) – Λουξεμβούργο – Μάαστριχτ

Μετά το πρωϊνό μας αναχωρούμε για το Durbuy ένα από τα γραφικά μεσαιωνικά χωριά στις όχθες του ποταμού Ουρθ (Ourthe). Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί με το Versus τα καλά κρυμμένα μυστικά της κοιλάδας του ποταμού Ουρθ, μία από τις πιο γραφικές επαρχίες του Βελγίου. Ο ποταμός Ουρθ, παραπόταμος του Μεύση, διασχίζει τις βελγικές Αρδέννες και χαρακτηρίζεται από τα πεντακάθαρα νερά του και το καταπράσινο φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει καθόλη τη διαδρομή του. Συνεχίζουμε προς το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου και φτάνουμε στην ομώνυμη πρωτεύουσά του, την Πόλη του Λουξεμβούργου, που κατά ένα μεγάλο μέρος είναι κτισμένη μέσα σε μια χαράδρα, ξεκινάμε την περιήγησή μας όπου θα δούμε το παλάτι του Μεγάλου Δούκα, τον καθεδρικό ναό της Παναγίας, την εντυπωσιακή κόκκινη γέφυρα και τα τείχη της πόλης των τραπεζών. Στάση στο μεσαιωνικό κάστρο της περιοχής, με σκηνικό που θυμίζει ταινία εποχής και ελεύθερος χρόνος για να χαρούμε όπως πρέπει την πρωτεύουσα του Μεγάλου Δουκάτου. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Μάαστριχτ. Διανυκτέρευση.

 

7η ημέρα: Μάαστριχτ – Χερτόγκενμπος (ξενάγηση) – Ουτρέχτη (ξενάγηση) – Άμστερνταμ – Πτήση επιστροφής

Πρωινή αναχώρηση από το Μάαστριχτ με τελικό μας

προορισμό το Άμστερνταμ. Καθοδόν, θα κάνουμε μία στάση πρώτα στο γραφικό Χερτόγκενμπος ή Ντεν Μπος, όπως επίσης είναι γνωστή η πόλη. Σωστό υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής, το Ντεν Μπος γοητεύει με τις όμορφες εκκλησιές και τις πολύχρωμες προσόψεις των σπιτιών του, κερδίζει όμως τον επισκέπτη και με την προσωπικότητά του: όχι τυχαία άλλωστε, το Ντεν Μπος αναδείχθηκε ως «η πιο φιλόξενη πόλη της Ολλανδίας» για 4 συνεχείς χρονιές. Στη συνέχεια η διαδρομή μας μας φέρνει στην Ουτρέχτη, από τις πιο γραφικές πόλεις της Ολλανδίας. Ο Καθεδρικός της Ουτρέχτης, με ύψος 112,5μ. είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, όμως η πόλη φημίζεται επίσης και για τα κανάλια της, τη μεσαιωνική της παλιά πόλη και το παραμυθένιο κάστρο της Ντε Χάαρ. Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο Άμστερνταμ και το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, όπου θα επιβιβαστούμε στην

πτήση επιστροφής μας.

 

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό.

Το τελικό ενημερωτικό αποστέλλεται περίπου 3-5 ημέρες

πριν από την εκάστοτε αναχώρηση.

ΤΙΜΗ ΚΑΤ' ΑΤΟΜΟ

ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 17/07

Από Αθήνα

€ 659
Από Θεσσαλονίκη

€ 839

παρέχεται έκπτωση -80€ για
κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πρίν
την αναχώρηση

Από Λάρνακα

€ 1.159

με τους φόρους


ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 31/07

€ 689
€ 869

παρέχεται έκπτωση -80€ για
κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πρίν
την αναχώρηση

€ 1.189

με τους φόρους


ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ 14/08, 21/09

€ 699
€ 879

παρέχεται έκπτωση -80€ για
κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πρίν
την αναχώρηση

€ 1.199

με τους φόρους


ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 21/08

€ 679
€ 859

παρέχεται έκπτωση -80€ για
κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πρίν
την αναχώρηση

€ 1.179

με τους φόρους


ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 26/10

€ 729
€ 909

παρέχεται έκπτωση -80€ για
κρατήσεις ΕΩΣ ΚΑΙ 1 μήνα πρίν
την αναχώρηση

€ 1.229

με τους φόρους


* Αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη

Όλες οι τιμές για αναχωρήσεις από Θεσσαλονίκη περιλαμβάνουν το αεροπορικό εισιτήριο Θεσσαλονίκη - Αθήνα – Θεσσαλονίκη στο οποίο και οφείλεται η διαφορά στην τιμή. Εφόσον επιθυμείτε μπορείτε να αποφύγετέ το κόστος αυτό μεταβαίνοντας στην Αθήνα με δικά σας μέσα.

Aπαιτούνται 2 διανυκτερεύσεις στην Αθήνα.

 

** Αναχωρήσεις από  Λάρνακα

Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνεται το αεροπορικό εισιτήριο Λάρνακα - Αθήνα - Λάρνακα οι ώρες του οποίου και οι αεροπορική εταιρεία επιβεβαιώνονται τη στιγμή της κράτησης, κατόπιν διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τις πτήσεις αν απαιτούνται διανυκτερεύσεις στην Αθήνα και θέλετε να φροντίσουμε εμείς για τη διαμονή σας στην Αθήνα δείτε τις προνομιακές τιμές του “StopoverAthens" από 50 € το άτομο με μεταφορές.

Περιλαμβάνονται

➢     Αεροπορικά εισιτήρια με επιστροφή σε οικονομική θέση.

➢   2 διανυκτερεύσεις στη Χάγη, 2 στην Μπρυζ και 2 στο Μάαστριχτ σε ξενοδοχεία 4*

➢   Τοπικοί φόροι στα ξενοδοχεία*

➢   Πρωινό μπουφέ καθημερινά

➢   Ημερήσια  εκδρομή  στο  πάρκο  Έφτελινγκ  στην Ολλανδία (είσοδος δεν περιλαμβάνεται).

➢   Μετακινήσεις, εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αυτές αναγράφονται αναλυτικά στο πρόγραμμα

➢   Έμπειρος Έλληνας συνοδός

➢   Ασφάλεια αστικής ευθύνης

➢   Προσοχή:   Οι   φόροι   των   πόλεων   και   των ξενοδοχείων     καθώς     και     τα     φιλοδωρήματα περιλαμβάνονται    στην     τελική     τιμή     και     δεν πληρώνονται τοπικά, όπως συμβαίνει συνήθως

Δεν περιλαμβάνονται

➢   Φόροι, επιβάρυνση καυσίμων & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή   στην   Ελλάδα,   απώλεια   ταξιδιωτικών

εγγράφων και έξτρα καλύψεων όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την καθεμία κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: € 250

➢   Είσοδοι στους επισκεπτόμενους χώρους

➢   Φιλοδωρήματα, αχθοφορικά

➢    Η είσοδος στο Πάρκο Έφτελινγκ: € 42

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ:

 • Το διαβατήριό σας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 6μηνη ισχύ.
 • Βεβαιωθείτε ότι το διαβατήριό σας έχει κενές σελίδες, ισάριθμες με τον αριθμό των χωρών που θα επισκεφθείτε.
 • Το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για οποιοδήποτε πρόβλημα λόγω μη ανανέωσης του διαβατηρίου σας.
 • Οι ταξιδιώτες μη ελληνικής υπηκοότητας ή οι κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων οφείλουν να επικοινωνούν κατ’ ιδίαν με την πρεσβεία της χώρας στην οποία επιθυμούν να ταξιδέψουν, προκειμένου να πληροφορηθούν τα όποια διαδικαστικά για την έκδοση βίζας, εφόσον αυτή απαιτείται. Το Lamia Travel δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσιαστεί σε κάποιο αεροδρόμιο.
 • Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην Τουρκία, μπορείτε να ταξιδέψετε με αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου. Διευκρινίζουμε ότι αυτό γίνεται μόνο με πολιτική ταυτότητα και όχι με υπηρεσιακή. Ενημερωθείτε σχετικά από το τμήμα πωλήσεων.
 • Συμμετοχή στην εκδρομή σημαίνει ότι έχετε διαβάσει το παρόν πρόγραμμα, το έχετε κατανοήσει και συμφωνείτε με τα αναγραφόμενα, και ότι αναντίρρητα αποδέχεστε τους όρους συμμετοχής που αναγράφονται στα έντυπά μας και στο σάιτ μας στο Ίντερνετ. Αν θέλετε να διαβάσετε τους όρους συμμετοχής, παρακαλούμε ζητήστε να σας αποσταλούν.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΑΣ ?

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σα δώσουμε όποια πληροφορία θέλετε σχετικά με το πακέτο μας.

Πεδία με την ένδειξη (*) είναι υποχρεωτικά.